Stævner


Hvem kan deltage i stævner?

De fleste stævner i Danmark er ikke særligt store og der findes stævner til fægtere på alle niveauer. De fleste unge fægtere starter med Fleuret Cup, som er et begynderstævne som Pia er hovedarrangør af sammen med Katarina fra Trekantens fægteklub. Her fægtes i kategorierne U9, U11, U13 og U15. Har man tidligere deltaget i Fleuret Cup, kan man også få mulighed for at deltage som dommer, hvilke de fleste også synes er rigtigt sjovt. De nye fægtere vil derfor ofte møde flere kendte ansigter til disse stævner. I Fleuret Cup fægtes der 2 puljerunder ca. 5 kampe pr pulje. Her er ingen udslagning, og alle børn ”vinder” lidt til den søde tand.

Har man prøvet kræfter med Fleuret Cup og har mod på mere, findes der flere stævner rundt om i landet, samt i Sydsverige og Nordtyskland. Ved disse stævner vil der i reglen være 1-2 puljerunder, med efterfølgende udslagning /eliminationskampe (her fægtes til 15 og vinderen går videre til næste udslagning). 

Hvor finder man stævnerne?

På Ophardt online https://fencing.ophardt.online/dk/calendar findes en kalender/liste over størstedelen af de tilgængelige stævner både i og udenfor Danmark. Her finder man også link til stævneinvitationen hvor alle relevante informationer om stævnet fremgår. 

Der findes også en stævnekalender på Dansk Fægte Forbunds hjemmeside https://www.faegtning.dk/staevner/kalender, her ser man primært danske stævner og de tyske og svenske stævner, der er pointgivende på den danske rangliste. 

Nogle stævner findes ikke i Ophardt fx Fleuret Cup, Paris minimarathon og European fencing festival i Poznan. Her tilmelder mig sig oftest via mail. For Fleuret Cup kan man også tilmelde sig ved fremmøde på dagen. Invitationer til disse stævner kommer på mail fra Pia, via mund til mund eller via klubbens facebook gruppe.

Oprettelse i Ophardt

For at kunne tilmeldes stævner i Danmark og udlandet, skal man i første omgang oprettes med en profil i Ophardt – https://fencing.ophardt.online/dk/home . Hvis man lyst til at prøve kræfter med stævner skal man derfor tale med Pia, der opretter en atletprofil til fægteren. 

Licens

For at deltage i stævner er der desuden krav om at man som minimum har dansk licens - denne bestiller Pia i Ophardt og er gratis for B&U fægtere. Større internationale stævner kræver desuden EFC licens, som også bestilles i Ophardt. Licenskrav fremgår af stævneinvitationen, men dansk licens er typisk tilstrækkelig.

Tilmelding til stævner

Når atletprofil og licens er på plads, kan man derefter tilmeldes til stævner. Det er Pia der tilmelder til stævner i Ophardt, I skal derfor aftale tilmelding ved træningen eller ved at skrive til Pia på faegtningfsf@gmail.com. Det fremgår af stævnekalenderen hvilke alderskategorier, nationaliteter og våben, der kan stille op. 

Deltagerkrav

På invitation til de enkelte stævner vil mødetider, udstyrskrav, dommerkrav, licens, deltager gebyr mm. fremgå.

Specifik for Elitekvalifikationsstævnerne – fx Cadet Circuit (U17) gælder det at det udelukkende er Brutto Landsholdet der kan deltage og det kræver derfor en forudgående indstilling fra træneren og godkendelse af Dansk Fægte Forbund at kunne stille op til disse.

Udstyrskontrol:

Til nogle stævner vil I opleve at der er udstyrskontrol. Her vil handske, maske og el-vest blive kontrolleret. Det vil fremgå af invitationen, i hvilket tidsrum kontrollen pågår. Forud for hver eneste kamp vil våben ligeledes blive kontrolleret.

Regler og point:

På Dansk Fægteforbunds hjemmeside er der meget hjælp at hente https://www.faegtning.dk/staevner/staevnevejledning-for-foraeldre/, her finder man bla. den pædagogiske vejledning "HURRA mit barn går til fægtning" og en oversigt over aldersklasser/fødselsår/klingestørrelse i Danmark, Sverige og Tyskland. 

Til mange af stævnerne kan man følge med i fægternes placering på Ophardts egen side www.fencingworldwide.com. Det er dog ikke alle arrangører der bruger denne side, nogle turneringer findes på andre sider som fx. www.fencingtimelive.com eller www.engarde-service.com, der er som regel en rutineret fægteforældre eller træner tilstede til stævnerne, der ved hvor man finder dagens score.

Rangliste

I Ophardt finder man også den danske rangliste for U13, U15, U17, U20 og Senior https://fencing.ophardt.online/dk/search/rankings/10, når man har deltaget i sit første rangliste stævne fx Rudersdal Open, DM, Ålborg open, Malmø mf. vil man komme til at fremgå på den danske rangliste. Vinderen af sidste sæsons ranglisten modtager et gavekort fra Fægteforbundet i starten af den nye sæson. Rangliste stævnerne og DM foregår meget stille og roligt og der stiller fægtere op på alle niveauer.

(opdateret december 2023)